SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 2 szkl mąki pszennej
- 2 żółtka
- 3/4 szkl cukru pudru
- 150g margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 aromatu pomarańczowego
MASA JABŁKOWA:
- 1 słoik jabłek prażonych lub domowego musu jabłkowego
- 2 galaretki pomarańczowe
- 2 pomarańcze
- cukier, gdyby ktoś chciał dosłodzić jabłka
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO:
Do mąki wymieszanej z proszkiem dodać resztę składników i zagnieść na jednolitą masę, wyrobione ciasto schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.
Schłodzone ciasto wyłożyć na formę (20x20cm lub troszkę większą) wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 15 minut w 190 stopniach.
MASA JABŁKOWA:
Jabłka przełożyć do rondelka i podgrzać, dodać 1 galaretkę i dokładnie wymieszać, można zagęścić jeszcze łyżką mąki ziemniaczanej.
Na ciasto wyłożyć gorące jabłka, piec jeszcze 25-30 minut, gotowe zostawić do ostygnięcia.
Drugą galaretkę przyrządzić według przepisu i odstawić, aż zacznie tężeć.
Na ciasto układamy obrane i pokrojone pomarańcze, zalać lekko gęstniejącą galaretką, wstawić do lodówki do schłodzenia, mi najbardziej smakuje na następny dzień, spód ciasta jest wtedy lekko wilgotny, mniam :)
wygląda bardzo ładnie :]
OdpowiedzUsuńZ pomarańczami musiał smakować wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuń