Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

piątek, 23 maja 2014

JABŁECZNIK Z POMARAŃCZAMI

Bardzo lubię ciasta z jabłkami, czy są to jabłeczniki, szarlotki, tarty..., wszystkie pyszne. Tym razem przepis na jabłecznik z dodatkiem pomarańczy i galaretki pomarańczowej, bardzo aromatyczny i smaczny, w oryginalnym przepisie był kg świeżych, podsmażonych jabłek, ja miałam jeszcze własny mus jabłkowy, więc go użyłam i wyszło pysznie :)



                                                                      SKŁADNIKI:
CIASTO:

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 150g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 aromatu pomarańczowego
MASA JABŁKOWA:
  • 1 słoik jabłek prażonych lub domowego musu jabłkowego
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2 pomarańcze
  • cukier, gdyby ktoś chciał dosłodzić jabłka
                                                               
                                                                 PRZYGOTOWANIE:

CIASTO:
Do mąki wymieszanej z proszkiem dodać resztę składników i zagnieść na jednolitą masę, wyrobione ciasto schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.
Schłodzone ciasto wyłożyć na formę (20x20cm lub troszkę większą) wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 15 minut w 190 stopniach.
MASA JABŁKOWA:
Jabłka przełożyć do rondelka i podgrzać, dodać 1 galaretkę i dokładnie wymieszać, można zagęścić jeszcze łyżką mąki ziemniaczanej.
Na ciasto wyłożyć gorące jabłka, piec jeszcze 25-30 minut, gotowe zostawić do ostygnięcia.
Drugą galaretkę przyrządzić według przepisu i odstawić, aż zacznie tężeć.
Na ciasto układamy obrane i pokrojone pomarańcze, zalać lekko gęstniejącą galaretką, wstawić do lodówki do schłodzenia, mi najbardziej smakuje na następny dzień, spód ciasta jest wtedy lekko wilgotny, mniam :)



                                           
                       
                                                                                                  

2 komentarze: