Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

niedziela, 13 kwietnia 2014

SERNIK CHERRY

Pyszny przepis na sernik, z pianą z białek i z dodatkiem wiśni jest puszysty, kremowy i wyjątkowo smaczny, polecam wszystkim fanom serników i nie tylko, pomysł ,kuchnia Lidla, :)



                                                                       SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 500g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 250g masła
  • 100g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
MASA SERNIKOWA:
  • 1 kg twarogu sernikowego (ja kupuję w Lidlu, w wiaderku)
  • 100g cukru
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 15g mąki pszennej
  • 100g rozpuszczonego masła
  • sok z 1/2 cytryny
  • słoik wiśni w kompocie
PIANA Z BIAŁEK:
  • 5 białek
  • 100g cukru
  • sok z 1/2 cytryny

                                                                 PRZYGOTOWANIE:

Ciasto:
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, masło kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników, delikatnie wyrabiamy, stopniowo dodając żółtka i śmietanę, całość wyrabiamy na jednolitą masę.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3, większą część wstawiamy do lodówki na ok. godzinę, z mniejszej formujemy wałek i wstawiamy do zamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 6-7mm i wkładamy do prostokątnej formy (23x34cm), wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni (z termoobiegiem) i pieczemy przez 10-15 minut, ciasto ma być lekko złote, po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Masa:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy twaróg, rozpuszczone masło oraz mąkę,  mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, gotową masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód, wiśnie dobrze odsączamy z kompotu i układamy na masie serowej.
Piana:
Ubijamy pianę z białek, stopniowo dodając cukier, a na sam koniec sok z cytryny, pianę rozkładamy na masie serowej (można również na niej ułożyć wiśnie), na całość ścieramy część zamrożonego ciasta, pieczemy przez 50-55 minut w temperaturze 175 stopni.
Tego typu sernik można przygotować również z innymi owocami np. z brzoskwiniami lub ananasami :)

2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie serniki,pysznie się prezentuje,ja również uzywam ser wiaderkowy z Lidla do serników bo jest rewelacyjny.Chyba się skuszę na twoja propozycję :)

    OdpowiedzUsuń