SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 500g mąki pszennej
- 5 żółtek
- 250g masła
- 100g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
MASA SERNIKOWA:
- 1 kg twarogu sernikowego (ja kupuję w Lidlu, w wiaderku)
- 100g cukru
- 2 op. cukru waniliowego
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 15g mąki pszennej
- 100g rozpuszczonego masła
- sok z 1/2 cytryny
- słoik wiśni w kompocie
PIANA Z BIAŁEK:
- 5 białek
- 100g cukru
- sok z 1/2 cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, masło kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników, delikatnie wyrabiamy, stopniowo dodając żółtka i śmietanę, całość wyrabiamy na jednolitą masę.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3, większą część wstawiamy do lodówki na ok. godzinę, z mniejszej formujemy wałek i wstawiamy do zamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 6-7mm i wkładamy do prostokątnej formy (23x34cm), wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni (z termoobiegiem) i pieczemy przez 10-15 minut, ciasto ma być lekko złote, po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Masa:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy twaróg, rozpuszczone masło oraz mąkę, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, gotową masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód, wiśnie dobrze odsączamy z kompotu i układamy na masie serowej.
Piana:
Ubijamy pianę z białek, stopniowo dodając cukier, a na sam koniec sok z cytryny, pianę rozkładamy na masie serowej (można również na niej ułożyć wiśnie), na całość ścieramy część zamrożonego ciasta, pieczemy przez 50-55 minut w temperaturze 175 stopni.
Tego typu sernik można przygotować również z innymi owocami np. z brzoskwiniami lub ananasami :)
Uwielbiam takie serniki,pysznie się prezentuje,ja również uzywam ser wiaderkowy z Lidla do serników bo jest rewelacyjny.Chyba się skuszę na twoja propozycję :)
OdpowiedzUsuńSerniczek...pychota:)
OdpowiedzUsuń