Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

wtorek, 1 kwietnia 2014

PROSTY PRZEPIS NA BABKĘ

To chyba najprostszy przepis na babkę, dla tych, którzy mają mikser z obrotową miską, przepis jest jeszcze łatwiejszy, składniki po kolei wrzucamy do miski i miksujemy. Babka wychodzi puszysta i lekko wilgotna, polecam :)



                                                                SKŁADNIKI:

  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • kostka margaryny
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku
  • aromat waniliowy
                                                       PRZYGOTOWANIE:


Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy roztopioną margarynę (ale nie gorącą), dalej miksując dodajemy aromat waniliowy, przesianą mąkę ziemniaczaną, proszek i mąkę pszenną, dokładnie wymieszać, masę przelewamy do formy wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut (do suchego patyczka), gotowe ciasto studzimy w formie przez ok.30 minut, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz