Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

wtorek, 8 kwietnia 2014

MAKARON Z WARZYWAMI

Uwielbiam makarony, jest mnóstwo różnych kształtów i smaków, można również przyrządzić je na wiele sposobów, z mięsem, warzywami, sosami, pastami..., tym razem zrobiłam z tym co miałam w lodówce, a nie było tego dużo, bo tylko pomidory i cukinia, znalazł się jeszcze czosnek i bazylia, wystarczyła chwilka i można zajadać :)




                                                                   SKŁADNIKI:

  • 40g makaronu, ja miałam szpinakowy, ale może być penne, wstążki itp.
  • 2-3 pomidory
  • cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebulka
  • 2 łyżki masła
  • kilka gałązek bazylii
  • sól i pieprz
                                                       
                                                            PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzać masło, dodać poszatkowaną cebulką i lekko podsmażyć, dodać pokrojoną w cienkie plastry cukinię (cukinię myjemy i kroimy w skórce) i sprasowany czosnek, przesmażyć na złoty kolor, na koniec dodać pomidory (sparzone, obrane ze skóry i pokrojone na kawałki), dusić razem 2-3 minuty, do warzyw dodać makaron i pokrojone listki bazylii, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz