Sachertorte, czyli tort czekoladowy, przełożony konfiturą morelową i oblany polewą czekoladową, uchodzi za specjalność kuchni austriackiej, klasycznie podawany z bitą śmietaną i wiedeńską kawą z mlekiem, polecam wszystkim miłośnikom czekolady :)
SKŁADNIKI:
- 150g gorzkiej czekolady (polecam z Lidla, ma dużą zawartość kakao, 74%)
- 150g miękkiego masła
- 100g cukru pudru
- 6 żółtek
- 6 białek
- 50g cukru
- 150g mąki
- szczypta soli
- konfitura morelowa
- 200g gorzkiej czekolady
- 150ml słodkiej śmietanki
- 1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić i utrzeć z masłem na puszystą masę, dodać cukier puder, żółtka i dalej ucierać. Białka ubić na na niezbyt sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dodać do masy czekoladowej i wymieszać, wsypać mąkę, szczyptę soli, wymieszać, masę przelać do tortownicy 24cm, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, piec przez 45-50 minut.
Gotowe przestudzone ciasto przekroić na dwa plastry, jeżeli zbyt mocno wyrosło, wyrównać wierzch, posmarować konfiturą morelową i złożyć, polać dokładnie polewą czekoladową, ja odczekałam chwilę i polałam po raz drugi, czekamy aż polewa stężeje i możemy podawać, smacznego :)
Jakiś czas temu też za mną chodził ten tort, ale jak do tej pory go nie zrobiłam i widząc Twój torcik znowu sobie o nim przypomniałam :) Bardzo apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńMmm, coś wspaniałego :)
OdpowiedzUsuń