Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

sobota, 5 kwietnia 2014

BABKA DROŻDŻOWA

Lubię ciasto drożdżowe, postanowiłam więc, że zrobię właśnie taką babkę, drożdżową, żeby nie była zbyt sucha dodałam powidła śliwkowe i wyszła rewelacyjna, puszysta, wilgotna i pachnąca śliwkami, polecam :)




                                                                    SKŁADNIKI:

  • 500g mąki pszennej
  • 50g drożdży
  • 1szkl. mleka
  • 1/4szkl. cukru
  • 3 żółtka, białko
  • 50g masła
  • 1/2 słoika powideł śliwkowych
  • cukier puder
                                                             PRZYGOTOWANIE: 

Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę cukru, 1szkl. ciepłego mleka (ale nie gorącego), oraz 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Gdy wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki, cukru, żółtka oraz stopione, lekko ostudzone masło, wyrobić gładkie ciasto, ma odchodzić od rąk, tak wyrobione przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy na wydłużony prostokąt, rozsmarować na nim powidła i zrolować wzdłuż dłuższego boku, powstałą roladę lekko skręcić i ułożyć w formie wsmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Końce rolady mają na siebie nachodzić.
Wierzch ciasta posmarować białkiem, formę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, piec 45 minut, gotową babkę przed podaniem posypać cukrem pudrem :)







3 komentarze:

  1. Pysznie wygląda i pewnie tak smakuje. Uwielbiam ciasta drożdżowe :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Widać ,że pyszna ,świeżutka...uwielbiam.. Podoba mi się Twój blog i chciałabym nominować go do Liebster Blog Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za “dobrze wykonaną robotę”.szczególy na moim blogu.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń