Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

sobota, 15 marca 2014

SERNIK BEZ CIASTA

Czasami mam ochotę na sernik, lekki i puszysty, bez ciasta i dodatków, czyli taki najprostszy przepis :)




                                                               SKŁADNIKI:

  • 750dkg twarogu sernikowego w wiaderku
  • 5 jaj
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. mleka
                                                       PRZYGOTOWANIE:


Żółtka oddzielić od białek, do żółtek dodać cukier, cukier waniliowy i utrzeć na puszystą masę, następnie dodać ser, mąkę, budyń i mleko, dalej miksować, białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Gotową masę wylać do tortownicy wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą, włożyć do rozgrzanego piekarnika do 160-170 stopni i piec przez około godzinę, uważając by się nie spiekł, po upieczeniu studzimy sernik przy uchylonym piekarniku. Smacznego :)

1 komentarz: