Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

niedziela, 16 marca 2014

CIASTKA Z OTRĘBAMI

Kolejny pomysł na ciastka, tym razem z dodatkiem otrębów i mąki z pełnego przemiału, ciasteczka wyszły pyszne i chrupiące, z podanego przepisu wychodzi ok. 18 ciastek :)




                                                            
                                                                         SKŁADNIKI:
  • 85g masła
  • 7 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • 4 łyżki otrąb
  • 100g mąki z pełnego przemiału
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60g mąki pszennej
  • 120g czekolady
                                                                  PRZYGOTOWANIE:


W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać otręby, jajko, proszek i oba rodzaje mąki, wyrobić ciasto rękoma. Nabierać łyżeczką i uformować ręką małe kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rozpłaszczyć lekko ręką lub łyżką. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut, aż będą złociste, po upieczeniu zostawić do ostygnięcia. Czekoladę roztopić i maczać w niej boki ciastek, zostawić do zastygnięcia :)






4 komentarze:

  1. Wyglądają przepysznie! :) U mnie w piekarniku właśnie siedzą owsiane z czekoladą i cukrem cynamonowm. <3

    OdpowiedzUsuń
  2. zapomniałaś dodać jajko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za czujność, gdzieś mi to jajko umkło:)

      Usuń