Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

piątek, 14 marca 2014

DROŻDŻÓWKI Z SEREM

Bardzo lubię drożdżówki, oczywiście najbardziej te domowe, puszyste ciasto, do tego słodki twarożek, pycha:)



                                                                     SKŁADNIKI:
CIASTO DROŻDŻOWE:

  • 300g mąki
  • 150ml mleka
  • 22g drożdży
  • 30g cukru
  • 40g roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
MASA SEROWA:
  • 150g twarogu
  • 1 jajko
  • 100g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • skórka starta z 1 cytryny
  • łyżka soku z cytryny
Wszytko razem mieszamy, na jednolitą masę, jak będzie zbyt gęsta dodać łyżkę śmietany.

                                                             PRZYGOTOWANIE:

Drożdże ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy lekko podgrzane mleko i 1/3 przesianej mąki, robimy rozczyn, czyli dokładnie wymieszać, miskę przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut. Gdy rozczyn urośnie mieszamy go z resztą mąki, roztopionym masłem, żółtkami i szczyptą soli, ciasto dokładnie wyrabiamy, aż będzie odklejać się od ręki, w razie potrzeby dosypać trochę mąki, odstawiamy do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości ok. 1cm, na wierzch rozsmarowujemy masę serową i wzdłuż dłuższego boku zwijamy w rulon, następnie kroimy plastry o szerokości 2cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zostawiamy spore odległości, bo drożdżówki urosną), smarujemy białkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy przez ok. 20 minut, na złoty kolor.









1 komentarz:

  1. Ah tak pięknie domowe drożdżówki wyglądają, muszę się w końcu skusić i również je zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń