SKŁADNIKI:
CIASTO DROŻDŻOWE:
- 300g mąki
- 150ml mleka
- 22g drożdży
- 30g cukru
- 40g roztopionego masła
- 2 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
MASA SEROWA:
- 150g twarogu
- 1 jajko
- 100g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka miękkiego masła
- skórka starta z 1 cytryny
- łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy lekko podgrzane mleko i 1/3 przesianej mąki, robimy rozczyn, czyli dokładnie wymieszać, miskę przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut. Gdy rozczyn urośnie mieszamy go z resztą mąki, roztopionym masłem, żółtkami i szczyptą soli, ciasto dokładnie wyrabiamy, aż będzie odklejać się od ręki, w razie potrzeby dosypać trochę mąki, odstawiamy do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości ok. 1cm, na wierzch rozsmarowujemy masę serową i wzdłuż dłuższego boku zwijamy w rulon, następnie kroimy plastry o szerokości 2cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zostawiamy spore odległości, bo drożdżówki urosną), smarujemy białkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy przez ok. 20 minut, na złoty kolor.
Ah tak pięknie domowe drożdżówki wyglądają, muszę się w końcu skusić i również je zrobić. :)
OdpowiedzUsuń