SKŁADNIKI:
- 2 szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru
- 3 jabłka
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sodki
- 1 łyżka cynamonu
- 15g orzechów włoskich podprażonych na suchej patelni i drobno pokrojonych
- 3/4 szkl. oleju
PRZYGOTOWANIE:
Białka odzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy powoli cukier, a następnie dalej ubijając dodajemy żółtka, powoli dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem, wlewamy olej, jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do ciasta, orzechy prażymy na suchej patelni, drobno siekamy i mieszamy z pozostałymi składnikami, całość delikatnie mieszamy, przygotowane ciasto wlewamy na tortownicę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez ok. 40 minut, gotowe posypujemy cukrem pudrem.
mmm, zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńPorywam kawałek ;D
OdpowiedzUsuńProszę się częstować :)
Usuń