Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

czwartek, 13 marca 2014

CYNAMONOWE CIASTO Z JABŁKAMI

To ciasto podobne jest do murzynka, tylko zamiast dżemu dodajemy jabłka oraz podprażone orzechy, osobiście to uwielbiam jabłka z cynamonem, dlatego ciasto bardzo mi smakuje, dzięki jabłkom też nie jest zbyt suche, pomysł ,kuchnia Lidla, :)



                                                                      SKŁADNIKI:

  • 2 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 jabłka
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sodki
  • 1 łyżka cynamonu
  • 15g orzechów włoskich podprażonych na suchej patelni i drobno pokrojonych
  • 3/4 szkl. oleju
                                                              PRZYGOTOWANIE:

Białka odzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy powoli cukier, a następnie dalej ubijając dodajemy żółtka, powoli dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem, wlewamy olej, jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do ciasta, orzechy prażymy na suchej patelni, drobno siekamy i mieszamy z pozostałymi składnikami, całość delikatnie mieszamy, przygotowane ciasto wlewamy na tortownicę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez ok. 40 minut, gotowe posypujemy cukrem pudrem.

3 komentarze: