Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

wtorek, 18 marca 2014

RYŻ Z JABŁKAMI

Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiałam w dzieciństwie ryż z jabłkami, jabłka pachniały cynamonem, ryż był gotowany na mleku, lub na wodzie, a wtedy polewało się odrobiną śmietany, pyszności, tym razem zrobiłam zapiekany z jabłkami, a podaje się polany jogurtem, mniam :)




                                                                   SKŁADNIKI:

  • szklanka ryżu
  • 3 szklanki wody
  • łyżka masła
  • 1 kg winnych jabłek
  • kilka łyżek soku z cytryny
  • szklanka jogurtu naturalnego / lub śmietany
  • cynamon
  • sól, cukier
  • łyżka masła i łyżka bułki tartej do naczynia żaroodpornego
                                                            
                                                             PRZYGOTOWANIE:

Opłukany ryż zalać 3 szkl. wrzącej wody, dodać masło i szczyptę soli, gotować, aż ryż wchłonie cały płyn.
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniały, doprawić cukrem i cynamonem wg. uznania.
W wysmarowanym masłem i wysypanym bułką tartą naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ryżu, na nim warstwę jabłek, i znów warstwę ryżu, wygładzić wierzch i przykryć. Zapiekać 40 minut w rozgrzanym piekarniku do 170-180 stopni.
W sosjerce wymieszać jogurt z łyżką cukru i podać osobno, smacznego :)

 
Kto codziennie jabłko zjada - potrawy z jabłek

Akcja wegetariańska zapiekanka

2 komentarze:

  1. Uwielbiam taki ryż zapiekany.
    Zapraszam do mojej akcji na mikserze kulinarnych- "Kto codziennie jabłko zjada... " akurat adekwatna jest do tej potrawy.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poprosiłabym jeszcze banek do akcji. Jest to warunek konieczny.
      Pozdrawiam.

      Usuń