SKŁADNIKI:
- szklanka ryżu
- 3 szklanki wody
- łyżka masła
- 1 kg winnych jabłek
- kilka łyżek soku z cytryny
- szklanka jogurtu naturalnego / lub śmietany
- cynamon
- sól, cukier
- łyżka masła i łyżka bułki tartej do naczynia żaroodpornego
PRZYGOTOWANIE:
Opłukany ryż zalać 3 szkl. wrzącej wody, dodać masło i szczyptę soli, gotować, aż ryż wchłonie cały płyn.
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniały, doprawić cukrem i cynamonem wg. uznania.
W wysmarowanym masłem i wysypanym bułką tartą naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ryżu, na nim warstwę jabłek, i znów warstwę ryżu, wygładzić wierzch i przykryć. Zapiekać 40 minut w rozgrzanym piekarniku do 170-180 stopni.
W sosjerce wymieszać jogurt z łyżką cukru i podać osobno, smacznego :)
Uwielbiam taki ryż zapiekany.
OdpowiedzUsuńZapraszam do mojej akcji na mikserze kulinarnych- "Kto codziennie jabłko zjada... " akurat adekwatna jest do tej potrawy.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
Poprosiłabym jeszcze banek do akcji. Jest to warunek konieczny.
UsuńPozdrawiam.