Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

poniedziałek, 17 marca 2014

PIZZA MARGARITA


To chyba najprostsza pizza, sos pomidorowy, mozzarella i świeża bazylia, pycha :)




                                                                       SKŁADNIKI:
CIASTO:
  • 10g świeżych drożdży
  • 250g mąki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2-3 łyżki oliwy
NA WIERZCH:
  • puszka krojonych pomidorów
  • ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • garść posiekanej bazylii
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • kulka mozzarelli
                                                                PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozpuszczamy w 150ml lekko ciepłej wody, do miski dajemy mąkę, sól, cukier i oliwę, do tego wlewamy drożdże i wyrabiamy ciasto, ma być pulchne i odchodzić od ręki, miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok.30 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, po chwili dodajemy koncentrat i ciągle mieszając dodać pomidory i oregano, gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut, dodać bazylię i doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i lekko wyrobić, następnie rozwałkować wałkiem na kształt okręgu, posmarować przygotowanym (ale nie gorącym) sosem i ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę, wstawić do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i piec przez ok. 15 minut. Gotową podawać ze świeżą bazylią :)








1 komentarz:

  1. Bardzo smakowita pizza,taką uwielbiam,ja kupiłam pyszny gotowy sos pomidorowy w Lidlu więc użyję gotowego i szybka przekąska będzie gotowa.

    OdpowiedzUsuń