Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

środa, 19 marca 2014

CIASTO ORZECHOWE Z JABŁKAMI

Co tu dużo opowiadać, bardzo dobre ciasto z orzechami laskowymi i jabłkami, pomysł z ,kuchnia Lidla, :)



                                                                     SKŁADNIKI:

  • 4-5 jabłek
  • 250g masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 100g cukru trzcinowego
  • 120ml mleka
  • 300g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g mielonych orzechów laskowych
  • 5 jajek
  • szczypta soli
                                                             PRZYGOTOWANIE:

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (gdyby się ciężko ucierało dodać jedno jajko), stopniowo dodajemy jajka i miksujemy, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodać sól i orzechy, wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blachy, rozsmarowujemy, na wierzchu układamy pokrojone na cząstki jabłka, pieczemy przez 40-45 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni (termoobieg).





Kto codziennie jabłko zjada - potrawy z jabłek

Akcja Szarlotki

4 komentarze:

  1. Poranna inspiracja na pyszne ciasto,wspaniałe i proste,takie,jak lubię najbardziej ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest naprawdę dobre, polecam :)

      Usuń
  2. Jeszcze orzechów laskowych do ciastka nie dodawałam. :)

    OdpowiedzUsuń