SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 2 jajka
- 2 szkl. mąki
- 3/4 szkl. oleju
- 1 szkl. mleka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sodki
- skórka starta z 1 pomarańczy
MASA:
- 2 jajka
- 5 łyżki cukru
- 100 ml. soku ze świeżych pomarańczy
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki wody
- 400 ml. śmietany 30% (2x200 ml śmietanki Pilos w kubeczku z Lidla)
- plastry pomarańczy do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO:
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej i dalej miksujemy, dodać mleko i wymieszać, dodać startą skórkę pomarańczy, przesianą mąkę z proszkiem, sodą i kakao, wymieszać, wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą tortownicę, wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez 40-45 minut, gotowe zostawić do ostygnięcia i przekroić na dwa płaty.
MASA:
Ubić żółtka z cukrem, dolać sok i wymieszać, żelatynę zalać wodą i zostawić żeby spęczniała, następnie podgrzać w mikrofali i mieszać aż się całkowicie rozpuści, wlać do masy i wymieszać (ale żelatyna żeby nie była gorąca).
Ubić śmietanę, odłożyć trochę do dekoracji, resztę wymieszać z masą pomarańczową, ubić białka na sztywno, dodać do masy i dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki, aby masa stężniała.
Włożyć plaster ciasta do tortownicy, wlać masę, przykryć drugim plastrem i lekko docisnąć, włożyć do lodówki, aż całość stężnieje, wyłożyć tort na talerz, udekorować bitą śmietaną i plastrami pomarańczy :)
Pyszny i lekki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńSmacznie i piięknie wygląda,włąsnie zrobiłam zakupy w Lidlu więc może się skuszę na taki torcik :)
OdpowiedzUsuńale dobre :D
OdpowiedzUsuń