Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

czwartek, 20 marca 2014

TORT Z POMARAŃCZĄ

Pyszny tort z bitą śmietaną i dodatkiem pomarańczy, słodki i aromatyczny, idealny dla wszystkich łasuchów, oczywiście pomarańcze można zastąpić innymi owocami :)



                                                                     SKŁADNIKI:
CIASTO:

  • 2 jajka
  • 2 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1 szkl. mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sodki
  • skórka starta z 1 pomarańczy

MASA:

  • 2 jajka
  • 5 łyżki cukru
  • 100 ml. soku ze świeżych pomarańczy
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki wody
  • 400 ml. śmietany 30% (2x200 ml śmietanki Pilos w kubeczku z Lidla)
  • plastry pomarańczy do dekoracji
                                                             PRZYGOTOWANIE:

CIASTO:
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej i dalej miksujemy, dodać mleko i  wymieszać, dodać startą skórkę pomarańczy, przesianą mąkę z proszkiem, sodą i kakao, wymieszać, wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą tortownicę, wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez 40-45 minut, gotowe zostawić do ostygnięcia i przekroić na dwa płaty.
MASA:
Ubić żółtka z cukrem, dolać sok i wymieszać, żelatynę zalać wodą i zostawić żeby spęczniała, następnie podgrzać w mikrofali i mieszać aż się całkowicie rozpuści, wlać do masy i wymieszać (ale żelatyna żeby nie była gorąca).
Ubić śmietanę, odłożyć trochę do dekoracji, resztę wymieszać z masą pomarańczową, ubić białka na sztywno, dodać do masy i dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki, aby masa stężniała.
Włożyć plaster ciasta do tortownicy, wlać masę, przykryć drugim plastrem i lekko docisnąć, włożyć do lodówki, aż całość stężnieje, wyłożyć tort na talerz, udekorować bitą śmietaną i plastrami pomarańczy :)







3 komentarze:

  1. Pyszny i lekki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie i piięknie wygląda,włąsnie zrobiłam zakupy w Lidlu więc może się skuszę na taki torcik :)

    OdpowiedzUsuń