Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

niedziela, 30 marca 2014

BARSZCZ CHRZANOWY

Na święta oprócz wypieków tradycyjnie pojawia się barszcz chrzanowy, z białą kiełbaską jest przepyszny, polecam, pomysł ,kuchnia Lidla, :)



                                                                    SKŁADNIKI:

  • 3 białe parzone kiełbasy
  • 500g boczku pokrojonego w plastry
  • 2 i 1/2 cebuli
  • 1/2 l żuru (zakwasu) w butelce
  • 150g chrzanu sarmackiego (tartego)
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, biały pieprz
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 3-4 liście laurowe
  • ok. 20-30ml oleju
  • 3-4 ziemniaki, obrane, pokrojone w ćwiartki
  • 1 marchew (można nie dodawać )
  • łyżka suszonego majeranku
                                                             PRZYGOTOWANIE :

Pokrojony boczek, 2 rozgniecione ząbki czosnku i 3-4 liście laurowe, majeranek (1/2 łyżki) wrzucamy do garnka z 2 litrami wody, gotujemy.
Białą kiełbasę nacinamy w poprzek z dwóch stron, 1 ząbek czosnku drobno siekamy, 1 cebulę kroimy w plastry, do naczynia żaroodpornego nalewamy olej, wykładamy cebulę, posypujemy majerankiem, kładziemy białą kiełbasę, na wierzch czosnek i polewamy odrobiną oleju, pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni, przez 25-30 minut. 
Cebulę kroimy na pół i opalamy połówki nad gazem (lub na patelni), opalone kawałki wrzucamy do gotującego się wywaru na 5-10 minut, z wywaru wyjmujemy boczek, a dodajemy ziemniaki i marchew, boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną cebulki i majerankiem, cebulę wyjmujemy z wywaru, a dodajemy podsmażony boczek. Zakwas na żur mieszamy, dolewamy do garnka, od czasu do czasu mieszamy.
Na samym końcu dodajemy chrzan i mieszamy, doprawiamy solą i białym pieprzem, zagotowujemy, podajemy z białą kiełbaską i jajkiem, smacznego :)
Można oczywiście kełbaski i boczku nie podpiekać, a gotować raze, później wyciągąć, pokroić na kawałki i dodać pod koniec gotowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz