Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

środa, 26 marca 2014

BABKA Z ORZECHAMI

Przgotowując się do świąt muszę wypróbować kilka nowych przepisów na babki, dziś upiekłam taką z orzechami, w smaku przypomina bardziej biszkopt kakaowy, ale dzięki orzechom i polewie czekoladowej, jest bardzo smaczna, na pewno jeszcze ją zrobię, przepis pochodzi z ,kuchni Lidla, :)



                                                                 SKŁADNIKI:

  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 150g cukru
  • 350g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku
  • 2 łyżki mleka
  • 150ml oleju
  • 275g mieszanki orzechów lub jeśli ktoś ma orzechów włoskich
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 100g czekolady mlecznej
  • 2 łyzki masła
                                                           PRZYGOTOWANIE:

Jajka z żółtkami ubijami na puszystą pianę, stale miksując dodajemy cukier, olej i mleko. W misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek, kakao i drobno posiekane orzechy. Do mokrych składników dodajemy stopniowo suche i dokładnie mieszamy, ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy, pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 45 minut (aż patyczek będzie suchy).
Babkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy ją w formie na 30 minut, następnie wyjmujemy z formy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Czekoladę łąmiemy na kawałki, dodajemy masło i podgrzewamy, aż oba składniki się rozpuszczą i połączą, gdyby polewa była za gęsta, można dodać 1-2 łyżki mleka. Babkę polewamy przygotowaną polewą i posypujemy orzechami. 




1 komentarz: