SKŁADNIKI:
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 150g cukru
- 350g mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku
- 2 łyżki mleka
- 150ml oleju
- 275g mieszanki orzechów lub jeśli ktoś ma orzechów włoskich
- 2 łyżki bułki tartej
- 100g czekolady mlecznej
- 2 łyzki masła
PRZYGOTOWANIE:
Jajka z żółtkami ubijami na puszystą pianę, stale miksując dodajemy cukier, olej i mleko. W misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek, kakao i drobno posiekane orzechy. Do mokrych składników dodajemy stopniowo suche i dokładnie mieszamy, ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy, pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 45 minut (aż patyczek będzie suchy).
Babkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy ją w formie na 30 minut, następnie wyjmujemy z formy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Czekoladę łąmiemy na kawałki, dodajemy masło i podgrzewamy, aż oba składniki się rozpuszczą i połączą, gdyby polewa była za gęsta, można dodać 1-2 łyżki mleka. Babkę polewamy przygotowaną polewą i posypujemy orzechami.
Ale wyrosła,pyszna.
OdpowiedzUsuń