SKŁADNIKI:
- 150g cukru
- 125g masła
- 150g margaryny
- 1 cukier waniliowy
- 170g mąki pszennej
- 80g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- starta skórka z 2 pomarańczy, umytych i sparzonych
- 5 jajek
- 2 łyżki kakao
PRZYGOTOWANIE:
Masło, margarynę, cukier i cukier waniliowy delikatnie podgrzać (żeby masło i margaryna się roztopiły) i ubić razem na kremową masę, następnie ciągle ubijając dodawać jajka.
Do otrzymanej masy masy dodać przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz proszek, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, a do drugiej skórkę z pomarańczy.
Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą, ciasta wlewamy do formy na przemian warstwami.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz