Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

czwartek, 27 marca 2014

BABKA WIELKANOCNA

Tym razem bardziej tradycyjny przepis na babkę, z dodatkiem kakao i skórki pomarańczowej, wychodzi pyszna i aromatyczna, robiłam w formie bez komina, ale jednak lepiej jest piec w takiej z kominem, nie ma obawy, że wyjdzie zakalec, przepis sprawdzony więc polecam :)




                                                                   SKŁADNIKI:

  • 150g cukru
  • 125g masła
  • 150g margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 170g mąki pszennej
  • 80g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • starta skórka z 2 pomarańczy, umytych i sparzonych
  • 5 jajek
  • 2 łyżki kakao
                                                          
                                                             PRZYGOTOWANIE:

Masło, margarynę, cukier i cukier waniliowy delikatnie podgrzać (żeby masło i margaryna się roztopiły) i ubić razem na kremową masę, następnie ciągle ubijając dodawać jajka.
Do otrzymanej masy masy dodać przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz proszek, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, a do drugiej skórkę z pomarańczy.
Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą, ciasta wlewamy do formy na przemian warstwami.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 50 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz