SKŁADNIKI:
- 175g miękkiego masła
- 5 łyżek cukru pudru
- skórka starta z połowy pomarańczy / lub łyżeczka esencji waniliowej
- 250g mąki
- 2 łyżki kakao
- lekko ubite białko
PRZYGOTOWANIE:
W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać skórkę z pomarańczy i wymieszać, stopniowo dosypywać mąkę, cały czas ucierając, później rękoma zagnieść ciasto, ma być jednolite. Dzielimy ciasto na dwie części, do jednej dodajemy kakao i dokładnie wyrabiamy, obie połówki zawinąć odzielnie w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Oba kawałki ciasta rozwałkować na prostąkąty o wymiarach ok. 8 na 20cm długości i 2cm grubości, jeden kawałek posmarować lekko ubitym białkiem i nakryć drugim kawałkiem. Przekroić ciasto wzdłuż i przewrócić jeden kawałek, posmarować bok jednego paska białkiem, przyłożyć drugi, tak aby powstała szachownica i lekko docisnąć. Ciasto kroimy na plastry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzany do 180 stopni przez 15-20 minut, aż trochę stwardnieją, zostawić na blaszce do ostygnięcia.
Wspaniałe ciasteczka, pomysłowe.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Piękne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuń