Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

niedziela, 16 lutego 2014

PIZZA Z SALAMI

Lubię różne wersje pizzy, za każdym razem można zmieniać dodatki, tym razem zrobiłam z salami, przepis na blachę z piekarnika, cały czas planuję kupić takie okrągłe do pizzy :)



                                                                               SKŁADNIKI:
  • 500g mąki
  • 1/2 kostki drożdży
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
                                                                     SOS POMIDOROWY:
  • 3 przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki wody
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
      Wszystkie składniki mieszamy.

                                                                      DODATKI :
  • opakowanie salami
  • 1/2 pora 
  • 1/2 papryki
  • 20 dkg żółtego sera
  • 20 dkg pieczarek

                                                         PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zioła, sól, olej i drożdże rozrobione w 3/4 szklanki ciepłej wody, zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę posmarowaną olejem i rozprowadzamy równomiernie palcami, smarujemy sosem pomidorowym i układamy kolejno składniki: salami, por, papryka, ser i pieczarki, wstawiamy do rozgrzanego do 180-200 stopni piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut.








2 komentarze:

  1. Porywam kawałek :) smacznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna i prosta w przygotowaniu,zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń