SKŁADNIKI:
ROZCZYN:
- 50g drożdży
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka cukru
- 1/4 szkl mleka
CIASTO:
- 500g mąki
- 1szkl lekko ciepłego mleka
- 4 żółtka utarte z 1/2 szkl cukru
- 1/4 margaryny roztopionej i wystudzonej
- dodatkowo gęste powidła śliwkowe
KRUSZONKA:
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka margaryny
- 3 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE:
Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, do tego mleko i utarte żółtka, lekko wyrobić, dodać margarynę i dalej wyrabiać, ciasto ma odchodzić od ręki, pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Wyrośnięte ciasto jeszcze trochę wyrabiamy na stolnicy, lekko rozwałkowujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, łyżką nakładamy równomiernie powidła i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni prze ok.45 minut, ciasto ma mieć złoty kolor, smacznego.
W ten sam sposób przygotowyjemy ciasto na drożdżówki, po rozwałkowniu wycinamy kółka, dodajemy np.powidła lub budyń i posypujemy kruszonką, pieczemy wtedy trochę krócej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz