Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

czwartek, 27 lutego 2014

CIASTO DROŻDŻOWE

Bardzo lubię tradycyjne ciasto drożdżowe z kruszonką, tym razem z dodatkiem powideł śliwkowych, można oczywiście zrobić bez. Ciasto wychodzi puszyste i pyszne, przepis mojej teściowej, zawsze robi z 1kg mąki, z połowy jest ciasto drożdżowe, a z połowy robi drożdżówki. Ilość składników podaję na blachę ciasta, jak ktoś ma jeszcze ochotę na drożdżówki, to trzeba podwoić składniki :)



                                                                     SKŁADNIKI:
ROZCZYN:

  • 50g drożdży
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 szkl mleka
Składniki wymieszać. pozostawić do wyrośnięcia.

CIASTO:

  • 500g mąki
  • 1szkl lekko ciepłego mleka
  • 4 żółtka utarte z 1/2 szkl cukru
  • 1/4 margaryny roztopionej i wystudzonej
  • dodatkowo gęste powidła śliwkowe


KRUSZONKA:

  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka margaryny
  • 3 łyżki cukru
Ręką łączymy wszystkie składniki.

                                                                PRZYGOTOWANIE:

Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, do tego mleko i utarte żółtka, lekko wyrobić, dodać margarynę i dalej wyrabiać, ciasto ma odchodzić od ręki, pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Wyrośnięte ciasto jeszcze trochę wyrabiamy na stolnicy, lekko rozwałkowujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, łyżką nakładamy równomiernie powidła i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni prze ok.45 minut, ciasto ma mieć złoty kolor, smacznego.
W ten sam sposób przygotowyjemy ciasto na drożdżówki, po rozwałkowniu wycinamy kółka, dodajemy np.powidła lub budyń i posypujemy kruszonką, pieczemy wtedy trochę krócej.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz