Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

piątek, 17 lipca 2015

DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I TWAROŻKIEM

Sezon na truskawki niedługo się skończy, a tyle pyszności można jeszcze upiec, tym razem będą to drożdżówki, szybkie w przygotowaniu, pulchne i pachnące, to do dzieła :)

 

SKŁADNIKI:
  • 300g mąki
  • 150ml mleka
  • 22g drożdży
  • 30g cukru
  • 40g roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1 I 1/2 kostki twarogu
  • 1-2 łyżki śmietany
  • cukier w zależności jaki chcemy słodki twarożek
  • truskawki
                          
                                                                PRZYGOTOWANIE:


Drożdże ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy lekko podgrzane mleko i 1/3 przesianej mąki, robimy rozczyn, czyli dokładnie wymieszać, miskę przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut. Gdy rozczyn urośnie mieszamy go z resztą mąki, roztopionym masłem, żółtkami i szczyptą soli, ciasto dokładnie wyrabiamy, aż będzie odklejać się od ręki, w razie potrzeby dosypać trochę mąki, odstawiamy do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1cm, wykrawamy kubkiem koła i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakładamy twarożek o pokrojone truskawki, smarujemy białkiem boki drożdżówek i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy przez ok. 20 minut, aż wyrosną i się zarumienią.




1 komentarz:

  1. Bardzo lubię takie drożdżówki.
    Pozdrawiam


    Zapraszam w wolnej chwili do mnie

    OdpowiedzUsuń