Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

wtorek, 14 kwietnia 2015

EKLERKI

Uwielbiam takie domowe eklerki, tym razem tradycyjne z kremem maślano-budyniowym, pyszności, dość proste w przygotowaniu, tak więc polecam wszystkim, z podanego przepisu wyszło mi ok. 25 eklerków :)



                                                                      SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 1szkl. wody
  • 125g masła lub margaryny
  • 1szkl. mąki pszennej
  • 4 jajka
Wodę zagotować z margaryną lub masłem, energicznie mieszając wsypać mąkę, mieszamy aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodzić od ścianek garnka, zostawiamy do ostygnięcia.
Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami, następnie przełożyć do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką w kształcie gwiazdki, na  blaszkę wyłożoną  papierem do pieczenia szprycujemy ok. 7 cm eklery zostawiając odstępy, pieczemy  20-30 minut w temp. 200 stopni.


KREM:
  • 3 szkl. mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g masła
W garnku zagotowujemy dwie szklanki mleka z cukrem, dodajemy budyń rozmieszany w szklance mleka, mieszamy, aż zgęstnieje, ostudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę, ciągle miksując dodawać stopniowo budyń, gotowy krem odłożyć do lodówki do schłodzenia.

Ostudzone eklerki trzeba przekroić wzdłuż i szprycą nakładać krem, następnie je składamy, gotowe dekorujemy cukrem pudrem lub czekoladą, chłodzimy w lodówce :)




2 komentarze: