Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

czwartek, 19 lutego 2015

SERNIK ORZECHOWY

Uwielbiam wszystkie serniki, a z orzechami bardzo mi się spodobał, mogłabym zjeść sam taki orzechowy spód, ale z serem tworzy pyszne połączenie :)



                                                                     SKŁADNIKI:

SPÓD:

  • 200g ciastek owsianych np. Sasanek
  • 1/3 rozpuszczonego masła
Ciastka dobrze pokruszyć, wymieszać dokładnie z masłem i wylepić dno tortownicy (26cm) wysmarowanej margaryną i oprószoną bułką tartą. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni przez 8-10 minut.


MASA ORZECHOWA:

  • 1,5 szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • 2/3 szkl. miodu
  • 2 jajka
  • 1/3 rozpuszczonego masła
Wszystkie składniki wymieszać w garnuszku, ciągle mieszając gotować ok. 10 minut, aż masa zgęstnieje, wylać na podpieczony spód i odstawić.


MASA SEROWA:

  • 1 kg sera w wiaderku
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 jaja
  • 2/3 szkl. śmietany
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, następnie wylać na masę orzechową, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok. 1 godzinę, sernik w dotyku powinien być sprężysty i niezbyt wyrośnięty (bo masa nie była napowietrzana), studzimy przy uchylonym piekarniku. Gotowy udekorować orzechami, przechowywać w lodówce, smacznego :)


1 komentarz: