Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

środa, 22 października 2014

ROLADA CZEKOLADOWA

Idealne ciacho na poprawę humoru, szczególnie teraz, gdy za oknem ciągle pada, puszysta rolada czekoladowa, z bitą śmietaną, wiśniami i polewą czekoladową, przygotowuje się ją szybko, więc warto wypróbować, polecam :)



                                                                    SKŁADNIKI:
CIASTO:

  • 5 jajek, osobno białka i żółtka
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szk. cukru
  • 3-4 łyżki kakao
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie ciągle miksując dodajemy cukier, miksujemy aż masa będzie gęsta i lśniąca, dodajemy żółtka i dalej miksujemy, dodajemy przesiane obie mąki, proszek i kakao, mieszamy łyżką aż masa będzie jednolita, ciasto rozsmarowujemy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 15-18 minut, po upieczeniu wyciągamy i kładziemy na posypanej cukrem pudrem ściereczce papierem do góry, delikatnie ściągamy papier, a ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku, zostawiamy do ostygnięcia.

BITA ŚMIETANA:
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru
  • 2 x śmietan fix (luż żelatyna)
  • 3 łyżki kakao
DODATKOWO:
  • słoiczek wydrylowanych wiśni
  • czekolada rozpuszczona z kilkoma łyżkami mleka
  • migdały
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno razem z cukrem, dodajmy kakao, miksujemy, a na koniec dodajemy śmietan fix, dokładnie wymieszać mikserem.
Wystudzoną roladę rozwijamy (można delikatnie skropić sokiem z wiśni), smarujemy śmietaną, wzdłuż jednego dłuższego boku rozkładamy odsączone wiśnie i zwijamy, wierzch polewamy tężejącą, rozpuszczoną czekoladą, posypujemy migdałami i chowamy do lodówki do schłodzenia :)





2 komentarze:

  1. Mmm, smakowita :)
    U mnie akurat słonko wyjątkowo, ale roladę i tak bym zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, niezależnie od pogody, na kawałek ciacha zawsze ochota :)

      Usuń