SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 5 jajek, osobno białka i żółtka
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szk. cukru
- 3-4 łyżki kakao
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie ciągle miksując dodajemy cukier, miksujemy aż masa będzie gęsta i lśniąca, dodajemy żółtka i dalej miksujemy, dodajemy przesiane obie mąki, proszek i kakao, mieszamy łyżką aż masa będzie jednolita, ciasto rozsmarowujemy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 15-18 minut, po upieczeniu wyciągamy i kładziemy na posypanej cukrem pudrem ściereczce papierem do góry, delikatnie ściągamy papier, a ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku, zostawiamy do ostygnięcia.
BITA ŚMIETANA:
- 400 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru
- 2 x śmietan fix (luż żelatyna)
- 3 łyżki kakao
DODATKOWO:
- słoiczek wydrylowanych wiśni
- czekolada rozpuszczona z kilkoma łyżkami mleka
- migdały
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno razem z cukrem, dodajmy kakao, miksujemy, a na koniec dodajemy śmietan fix, dokładnie wymieszać mikserem.
Wystudzoną roladę rozwijamy (można delikatnie skropić sokiem z wiśni), smarujemy śmietaną, wzdłuż jednego dłuższego boku rozkładamy odsączone wiśnie i zwijamy, wierzch polewamy tężejącą, rozpuszczoną czekoladą, posypujemy migdałami i chowamy do lodówki do schłodzenia :)
Mmm, smakowita :)
OdpowiedzUsuńU mnie akurat słonko wyjątkowo, ale roladę i tak bym zjadła ;)
Dokładnie tak, niezależnie od pogody, na kawałek ciacha zawsze ochota :)
Usuń