SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 2 szkl. mąki
- 125 ml jogurtu naturalnego
- 1/2 szkl. cukru
- 1 jajko
- 25g drożdży
- szczypta soli
- 50g masła
KRUSZONKA:
- 90g mąki
- 50g masła
- 2-3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
DODATKOWO:
- 3-4 jabłka
- kisiel cytrynowy
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże ucieramy z cukrem, aż się rozpuszczą, dodać jogurt, jajko, sól i mąkę, wyrobić ciasto, masło roztapiamy, studzimy i wyrabiamy z ciastem, aż będzie elastyczne, w razie potrzeby dodajemy mąkę.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć formę (24x24 cm lub troszkę większą) wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Jabłka obrać i pokroić w plastry, wymieszać w miseczce z kisielem, ułożyć na cieście, składniki na kruszonkę zagnieść i rozkruszyć na jabłka, formę z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, piec ok. 45 minut, aż kruszonka się zarumieni :)
Świetne ciasto, wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Bardzo dziękuję, a ciacho naprawdę smaczne :)
Usuń