Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

sobota, 23 sierpnia 2014

CIASTO DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI

Bardzo fajne ciasto drożdżowe, jabłka z kisielem i kruszonka maślana z cynamonem, pycha, ciasto nie jest zbyt suche, polecam wszystkim łakomczuchom :)



                                                                     SKŁADNIKI:
CIASTO:

  • 2 szkl. mąki
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 25g drożdży
  • szczypta soli
  • 50g masła
KRUSZONKA:
  • 90g mąki
  • 50g masła
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
DODATKOWO:
  • 3-4 jabłka
  • kisiel cytrynowy

                                                               PRZYGOTOWANIE:

Drożdże ucieramy z cukrem, aż się rozpuszczą, dodać jogurt, jajko, sól i mąkę, wyrobić ciasto, masło roztapiamy, studzimy i wyrabiamy z ciastem, aż będzie elastyczne, w razie potrzeby dodajemy mąkę.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć formę (24x24 cm lub troszkę większą) wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Jabłka obrać i pokroić w plastry, wymieszać w miseczce z kisielem, ułożyć na cieście, składniki na kruszonkę zagnieść i rozkruszyć na jabłka, formę z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, piec ok. 45 minut, aż kruszonka się zarumieni :)


2 komentarze:

  1. Świetne ciasto, wygląda bardzo apetycznie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, a ciacho naprawdę smaczne :)

      Usuń