Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

czwartek, 19 czerwca 2014

ZIOŁOWE PLACKI ZIEMNIACZANE

Placki ziemniaczane są łatwe do zrobienia, danie to jest syte i niedrogie, można sobie urozmaicać poprzez dodawanie różnych składników, ja tym razem dodałam rozmaryn i tymianek, a podałam tradycyjnie ze śmietaną, no i świeży szczypiorek, wyszły bardzo smaczne, pomysł ,kuchnia Lidla, :)




                                                                      SKŁADNIKI:

  • 1kg ziemniaków
  • 6 łyżek mąki
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • olej do smażenia
  • śmietana
  • 1/2 pęczka szczypiorku
                                                               PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obieramy i razem z cebulą ścieramy na tarce na drobnych oczkach, dodajemy mąkę i jajka, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem.
Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy ciasto formując z niego niewielkie placuszki, smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor.
Gotowe placki wykładamy na talerz, podajemy polane śmietaną i posypane szczypiorkiem.

1 komentarz:

  1. Pysznie wyglądają, a do tego jogurt grecki Pilos i placuszki znikają z talerza :)

    OdpowiedzUsuń