SKŁADNIKI:
- 1kg ziemniaków
- 6 łyżek mąki
- 2 jajka
- 2 cebule
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- olej do smażenia
- śmietana
- 1/2 pęczka szczypiorku
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obieramy i razem z cebulą ścieramy na tarce na drobnych oczkach, dodajemy mąkę i jajka, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem.
Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy ciasto formując z niego niewielkie placuszki, smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor.
Gotowe placki wykładamy na talerz, podajemy polane śmietaną i posypane szczypiorkiem.
Pysznie wyglądają, a do tego jogurt grecki Pilos i placuszki znikają z talerza :)
OdpowiedzUsuń