Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

wtorek, 3 czerwca 2014

FRUŻELINA Z CZEREŚNI

Sezon na czereśnie otwarty, najpierw postanowiłam zrobić frużelinę, jest to pyszny dodatek do ciast, lodów i gofrów, chociaż ja wyjadam łyżeczką prosto z rondelka, pyszności, polecam :)


                                                                       SKŁADNIKI:

  • 500g czereśni
  • 80g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 250ml zimnej wody+50ml
  • 5 płaskich łyżeczek mąki ziemniaczanej
                                                                
                                                                PRZYGOTOWANIE:

Czereśnie umyć, pozbawić pestek i włożyć do garnuszka, dodać cukier sok z cytryny i 250ml wody, podgrzewamy, aż czereśnie lekko zmiękną, pozostałe 50ml wody wymieszać z mąką ziemniaczaną i przelać do czereśni, energicznie mieszać, aż masa zrobi się gęsta, podgrzewać jeszcze kilka minut.
Gotową frużelinę podajemy do deserów np. lodów, gofrów itp., czereśnie można przyprawić dodatkowo odrobiną cynamonu, polecam :)



1 komentarz: