Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

piątek, 20 czerwca 2014

CIASTO KRUCHE Z JABŁKAMI

Co ja zrobię, że tak lubię ciasta..., tym razem proponuję z jabłkami, ale to nie jest takie zwykłe ciasto, dodatkowy składnik to powidła śliwkowe lub wiśniowe, a na wierzch beza i kruszonka, mmmniam, wyszło pyszne i lekko wilgotne, polecam :)



                                                                   SKŁADNIKI:

  • kostka margaryny
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 2-3 jabłka
  • powidła śliwkowe lub wiśniowe
  • 4 białka
  • 1/3 szkl. cukru

                                                           PRZYGOTOWANIE:

Margarynę ucieramy z cukrem i śmietaną, dodajemy żółtka, mąkę, proszek i cukier waniliowy, ponownie ucieramy, lub wyrabiamy ręką.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy 1/3 szkl. cukru i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści, a masa będzie gęsta i lśniąca.
Ciasto dzielimy na pół, a jedną część jeszcze na pół, połową ciasta wykładamy blachę 24x24cm (lub trochę większą), smarujemy powidłami, układamy jabłka, obrane i pokrojone w plastry, kruszymy (a raczej skubiemy rękoma) 1/4 ciasta, wykładamy bezę, a na nią resztę ciasta. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.







6 komentarzy:

  1. Pyszności. Nabrałam ochoty na to ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne i szybkie ciasto, muszę skozystac z przepisu, polecam wypróbowac przepis na lody :)
    http://kuchnialidla.pl/product/lody-smazone-z-sosem-wisniowo-imbirowym

    OdpowiedzUsuń
  3. musiało być bardzo pyszne - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń