Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

piątek, 2 maja 2014

ZAPIEKANE NALEŚNIKI

No cóż, uwielbiam naleśniki, takie z twarogiem można zrobić na śniadanie, obiad lub kolację, z waniliowym twarożkiem i rodzynkami są naprawdę pyszne, do tego zapieczone ze śmietaną, mmmm....pycha, można podawać ze świeżymi owocami, przepis znalazłam w ,kuchni Lidla, :)



                                                                     SKŁADNIKI:
NALEŚNIKI:

  • 500 ml mleka
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
  • 180-200g mąki
  • 4 łyżki oleju
NADZIENIE:
  • 2 op. serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 80g rodzynek (namoczonych w ciepłej wodzie i odsączonych)
  • trochę masła do wysmarowania naczynia
SOS:
  • 1 śmietana 12 %
  • 1 cukier waniliowy
  • 40g cukru pudru
                                                                PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy, odstawiamy na pół godziny i smażymy cienkie naleśniki.
Namoczone i odączone rodzynki mieszamy z serkiem, na usmażone naleśniki nakładamy 2 łyżki serka, zwijamy w rulon i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
Składniki na sos wymieszać i polać ułożone w naczyniu naleśniki, wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na 15-20 minut, aż sos się zarumieni, można podać ze świeżymi owocami.

3 komentarze:

  1. Pyszne i proste danie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczne,uwielbiam naleśniki,u mnie z serkiem Pilos i truskawkami,równie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń