Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

piątek, 25 kwietnia 2014

CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI

To moje pierwsze ciasto z rabarbarem w tym roku, już nie mogłam się doczekać, na ogródku rabarbar już na tyle duży, że można trochę urwać, ale widziałam wczoraj też w Lidlu na półkach, taki dorodny.
Oczywiście padło na drożdżowe, bo z rabarbarem najlepiej mi smakuje, do tego truskawki, kruszonka i migdały, pyyyycha, rabarbaru i truskawek trzeba dać dość sporo, żeby przykryły całe ciasto, wtedy będzie grubsza warstwa i ciasto trochę niższe, ja dałam trochę za mało, ale i tak jest pyszniutkie, pomysł z ,kuchnia Lidla, :)



                                                                      SKŁADNIKI:
CIASTO DROŻDŻOWE:

  • 500g mąki pszennej
  • 30g drożdży
  • 150ml mleka
  • 80g cukru
  • 100g masła
  • 2 jaja
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 500g rabarbaru
  • 300g truskawek
  • 100g płatków migdałowych
KRUSZONKA:
  • 100g masła
  • 100g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • ok. 180g mąki pszennej
                                                                PRZYGOTOWANIE:

CIASTO:
Do miski przesiać mąkę, zrobić na środku wgłębienie, wlać podgrzane ciepłe mleko (nie gorące), dodać połowę cukru i drożdże, delikatnie w środkowej części miski mieszamy rozczyn, tak aby mąka na bokach miski była sucha, rozczyn posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok.10-15 minut.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy roztopione, lekko ostudzone masło, pozostałą część cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli i jaja, wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie odklejać się od rąk, w razie potrzeby podsypać mąką, ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok.30 minut (musi podwoić swoją objętość).
Gdy ciasto wyrośnie, należy ponownie je zagnieść i rozwałkować na wielkość blaszki, blaszkę smarujemy mąką i posypujemy bułką tartą, wykładamy ciasto, nakłuwamy widelcem i układamy pokrojony na kawałki rabarbar (wcześniej umyty i osuszony), na to pokrojone w plastry truskawki, całość posypać cukrem.
KRUSZONKA:
Na blat sypiemy mąkę, do tego cukier puder i masło, lekko siekamy nożem, następnie lekko pocieramy i podrzucamy tak, aby masło przybrało formę małych kuleczek obtoczonych mąką i cukrem.
Na przygotowane ciasto sypiemy kruszonkę oraz migdały, odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia, pieczemy w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez 30 minut.










1 komentarz: