Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

środa, 23 kwietnia 2014

CIASTO CAPPUCCINO

Delikatne, kremowe i rozpływające się w ustach, takie jest właśnie ciasto cappuccino, wilgotny biszkopt i puszysta masa o smaku kawy, pyszności :)



                                                                    SKŁADNIKI:
CIASTO:

  • 6 jaj
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki kakao
KREM:
  • 2 szkl. mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 6 łyżek kawy rozpuszczalnej cappucino
  • 2 żółtka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 margaryna
  • 600-700 ml. śmietanki 30% (ja kupuję w Lidlu w kubeczkach)
  • 1-2 cukry waniliowe
  • 2-3 op. śmietan fix

                                                           PRZYGOTOWANIE:

CIASTO:
Białka ubić na sztywno, cały czas miksując stopniowo dodawać cukier, żółtka wymieszać z octem i proszkiem (urosną i zrobi się puszysta masa), dodać żółtka do ubitych białek, dalej miksować, dodać przesianą mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszać, masę przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą (ja robię w dużej formie 38x30cm, można w mniejszej, biszkopt będzie wyższy), formę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, piec przez 30 minut, gotowy zostawić do ostygnięcia.
KREM:
Do miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, kawę, żółtka i cukier, wszystko dokładnie wymieszać mikserem na jednolitą masę, przelać do rondelka i gotować na średnim palniku, ciągle mieszając, aż uzyskamy konsystencję budyniu, gotową masę odstawić do ostygnięcia.
Margarynę utrzeć na puszystą masę, ciągle ucierając dodajemy po łyżce przygotowanej masy cappuccino (jak będzie zbyt gęsta dodać 2 łyżki wody).
Pozostałą śmietankę, dobrze schłodzoną ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno, na koniec dodajemy śmietan fix i dokładnie mieszamy.

Ostudzony biszkopt skrapiamy herbatą z cytryną lub kawą rozpuszczalną (posłodzoną), nakładamy równomiernie masę cappucino i wyrównujemy wierzch, na to nakładamy ubitą śmietanę i również wyrównujemy, posypujemy kakao rozpuszczalnym lub startą gorzką czekoladą, tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia :)


1 komentarz: