Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

piątek, 18 kwietnia 2014

CIASTO CZEKOLADOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ

Uwielbiam połączenie czekolady i bitej śmietany, do tego owoce....mmniam, ciasto dość proste w przygotowaniu, a jest naprawdę pyszne, polecam wszystkim łakomczuchom :)



                                                                      SKŁADNIKI:

  • 2 jajka
  • 2 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1 szkl. mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sodki
  • 400 ml. śmietanki 30% (polecam z Lidla w kubeczkach)
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • śmietan fix
  • czekolada
  • dżem malinowy lub lub owoce
                                                            
                                                               PRZYGOTOWANIE:

Jajka miksujemy  z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej i dalej miksujemy, dodajemy mleko, mąkę, sodę, kakao i proszek, mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach, masę przelać na formę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok.40 minut.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno, na koniec dodajemy śmietan fix i dokładnie mieszamy.
Ostudzone ciasto przekrawamy na pół, pierwszy krążek smarujemy dżemem i bitą śmietaną, nakładamy drugi krążek i polewamy czekoladą (rozpuszczoną z 2 łyżkami mleka), wierzch dekorujemy owocami i wstawiamy do lodówki do schłodzenia, smacznego :)


Wielkanocne Smaki - edycja IV

2 komentarze:

  1. Pyszne ciasto,właśnie takie lubię najbardziej,ja kupuję czekoladę Fincarre z Lidla,jest rewelacyjna do ciast i polew.Ciasto super...

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzien dobry, a czy biszkoptu rzeczywiście nie trzeba nasączyć? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń