Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

niedziela, 23 marca 2014

GOFRY Z BITĄ ŚMIETANĄ

Kto nie lubi gofrów.., do tego z bitą śmietaną i owocami, już nie mogę doczekać się truskawek z własnego ogródka, mniam :)



                                                                 SKŁADNIKI:


  • 2 szkl. mąki
  • 2 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl. oleju
  • 2 cukry waniliowe 
  • 2 kubeczki po 200ml śmietany 30% Pilos
  • 1 śmietan fix
  • 4 łyżki cukru
  • dowolne owoce lub dżem
                                                          PRZYGOTOWANIE:

Do miski dajemy mąkę, mleko, olej, proszek, żółtka i 1 cukier waniliowy, wszystko dokładnie mieszamy (trzepaczką) lub miksujemy, białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i mieszamy, gofry smażymy na rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor, studzimy na kratce.
Śmietanę wkładamy na 30 minut do zamrażalnika, schłodzoną ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, na koniec dodajemy śmietan fix i mieszamy.
Gotowe gofry podajemy z bitą śmietaną i owocami, smacznego :)



5 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam gofrów, ale jutro zamierzam kupić gofrownicę i właśnie szukam fajnych przepisów. Ile gofrów wychodzi z Twojego przepisu?
    Pozdrawiam, Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie to nigdy nie liczyłam, zawsze szybko znikają, dla 2-3 robię z tego przepisu, każdy będzie najedzony, jak chcę więcej to zwiększam składniki, czyli 3 szkl. mąk, 3 szkl. mleka, 3 jajka itd. Zawsze robię z tego przepisu, dzięki pianie z białek są jeszcze bardziej pyszyste :)

      Usuń
    2. Dzięki :) Jutro, jak kupię gofrownicę, to wypróbuję Twój przepis :) A powiedz mi jeszcze, ile ciasta wylać na jednego gofra?

      Usuń
    3. Ja nalewam małą chochelką na środek i delikatnie rozprowadzam, nie można nalać zbyt dużo, bo ciasto rośnie i będzie się wylewać, najlepiej wypróbować pierwsze gofry i będzie wiadomo ile lać ciasta :)

      Usuń
  2. Pysznie wyglądają w dodatku z śmietaną Pilos,mniam...

    OdpowiedzUsuń