SKŁADNIKI:
- 2 szkl. mąki
- 2 szkl. mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szkl. oleju
- 2 cukry waniliowe
- 2 kubeczki po 200ml śmietany 30% Pilos
- 1 śmietan fix
- 4 łyżki cukru
- dowolne owoce lub dżem
PRZYGOTOWANIE:
Do miski dajemy mąkę, mleko, olej, proszek, żółtka i 1 cukier waniliowy, wszystko dokładnie mieszamy (trzepaczką) lub miksujemy, białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i mieszamy, gofry smażymy na rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor, studzimy na kratce.
Śmietanę wkładamy na 30 minut do zamrażalnika, schłodzoną ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, na koniec dodajemy śmietan fix i mieszamy.
Gotowe gofry podajemy z bitą śmietaną i owocami, smacznego :)
Nigdy nie robiłam gofrów, ale jutro zamierzam kupić gofrownicę i właśnie szukam fajnych przepisów. Ile gofrów wychodzi z Twojego przepisu?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Kasia
W sumie to nigdy nie liczyłam, zawsze szybko znikają, dla 2-3 robię z tego przepisu, każdy będzie najedzony, jak chcę więcej to zwiększam składniki, czyli 3 szkl. mąk, 3 szkl. mleka, 3 jajka itd. Zawsze robię z tego przepisu, dzięki pianie z białek są jeszcze bardziej pyszyste :)
UsuńDzięki :) Jutro, jak kupię gofrownicę, to wypróbuję Twój przepis :) A powiedz mi jeszcze, ile ciasta wylać na jednego gofra?
UsuńJa nalewam małą chochelką na środek i delikatnie rozprowadzam, nie można nalać zbyt dużo, bo ciasto rośnie i będzie się wylewać, najlepiej wypróbować pierwsze gofry i będzie wiadomo ile lać ciasta :)
UsuńPysznie wyglądają w dodatku z śmietaną Pilos,mniam...
OdpowiedzUsuń