Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

wtorek, 11 lutego 2014

WALENTYNKOWE SERDUSZKA

Walentynki coraz bliżej, więc wypiekanych serduszek coraz więcej, pyszna propozycja z wiórkami kokosowymi i malinami, pomysł ,kuchnia Lidla,. Najwięcej pracy było z robieniem obwódki z masy kokosowej, następnym razem zrobię bez, bo same ciasteczka z malinową galaretką były równie pyszne:)



                                                                      SKŁADNIKI:

CIASTO KRUCHE:
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru
  • 300g mąki
  • 3-4 żółtka

MASA KOKOSOWA:
  • 100g wiórków kokosowych
  • 3-4 białka
  • 2 łyżki cukru

GALARETKA MALINOWA:
  • 250g mrożonych malin
  • 25ml wody
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki cukru

                                                               PRZYGOTOWANIE:
CIASTO KRUCHE:
Wszystkie składniki zagniatamy, odstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę, następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4mm , z ciasta wycinamy serduszka i nakłuwamy je widelcem.
MASA KOKOSOWA:
Wszystkie składniki łączymy, następnie prażymy w garnku na małym ogniu, aż białko się zetnie, przestudzoną masę szprycujemy na serduszka po ich obwodzie (wogóle mi to nie wychodziło, masa była zbyt sucha żeby się szprycować, trochę zrobiłam rękawem cukierniczym, ale musi być jakiś lepszy patent).
Pieczemy w temp 180 stopni przez 15 minut, aż się zarumienią.
GALARETKA MALINOWA:
Żelatynę moczymy w wodzie, maliny odparowujemy w garnku, dodajemy cukier, zestawiamy garnek z palnika i dodajemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia żelatyny, lekko gęstniejącą galaretkę nakładamy łyżeczką na upieczone, przestudzone kruche serduszka.





2 komentarze:

  1. Super :) Podoba mi się ten pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne ciasteczka,u mnie również słodki pmysł na walentynki z kuchni Lidla :)
    zapraszam.

    OdpowiedzUsuń