Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

środa, 19 lutego 2014

POMARAŃCZOWE WIANUSZKI

Pyszne wianuszki z dodatkiem skórki z pomarańczy, pięknie pachną i smakują, polane lukrem pomarańczowym, mniam, prawdziwa rozpusta, pomysł ,kuchnia Lidla,


                                                                    SKŁADNIKI:

  • sok i skórka z jednej małej pomarańczy
  • sok pomarańczowy z kartonika
  • 180g mąki pszennej
  • 100g masła
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • olej do smażenia
      
      LUKIER POMARAŃCZOWY:

  • 120g cukru pudru
  • 20-30ml soku z kartonika
  • otarta skórka z 1/2 pomarańczy 
     Wszystkie składniki łączymy, aż powstanie lukier.


                                                                 PRZYGOTOWANIE:

Z jednej małej pomarańczy ocieramy skórkę i wyciskamy sok, uzupełniamy sokiem z kartonika, tak aby było łącznie 220ml.
220ml soku z pomarańczy, masło, 1/2 skórki z pomarańczy i szczyptę soli zagotowujemy w większym rondlu, następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszając parzymy przez mniej więcej 1 minutę, ciasto wyjmujemy z rondla i studzimy.
Do ciasta stopniowo dodajemy jajka i miksujemy.
Papier do pieczenia tniemy na kwadraty wielkości 10cm x 10cm, na każdy kwadrat szprycycujemy wianuszki(używamy karbowanej końcówki). Do garnka nalewamy olej, tak ok 3-4cm wysokości i podgrzewamy, w gorącym oleju umieszczamy nasze wianuszki wraz z papierem, po chwili papier się odklei, więc go usuwamy. Smażymy z obu stron na złoty kolor, po wyjęciu odsączamy na ręczniku papierowym.
Gotowe wianuszki polewamy lukrem i odstawiamy.


4 komentarze:

  1. Wspaniałe ,przepis z sokiem bardzo mnie zaciekawił ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z sokiem i skórką pomarańczy, są właśnie jeszcze pyszniejsze :)

      Usuń
  2. Zo za pysznośc ,często zaglądam do kuchni Lidla i myślę że przygotuję takie obważanki:)

    OdpowiedzUsuń