Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

czwartek, 23 stycznia 2014

CIASTKA Z POWIDŁAMI

Pyszne maślane ciastka z powidłami, idealne na zimowe wieczory do chrupania przy herbacie. Z podanej ilości składników wyszły mi cztery duże blachy, robię tyle i chowam do metalowych pudełek, spokojnie mogą leżeć 3-4 tygodnie, chociaż zawsze znikają wcześniej :)


                                                                   SKŁADNIKI:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 75dkg masła
  • 2 cukry waniliowe
  • 4 jaja
  • 1 i 1/2 szkl cukru pudru
  • gęste powidła śliwkowowe
                                                       SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mąkę z cukrem wymieszać, dodać masło i posiekać z mąką, dodać jaja i zagnieść jak na kruche ciasto.
Wstawić do lodówki min. na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować na 0,5cm i foremkami wycinać kształty, na każde ciastko łyżką nałożyć przesmażone wcześniej powidła, ale nie gorące (przsmażamy przed pieczeniem, wtedy mogą ciastka dłużej leżeć).
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temp. 180C przez ok. 20 minut, aż się lekko zarumienią.
Zamiast powideł można dać gęstą marmoladę, gdy ktoś nie chce robić ciastek w hurtowej ilości jak ja,to można zrobić z pół porcji, smacznego :)

1 komentarz: