Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

czwartek, 30 stycznia 2014

CIASTECZKA Z SEREM I JAGODAMI

     
Kruche, maślane ciasteczka, do tego pysznie nadziane twarożkiem i jagodami, przepis z ,kuchni Lidla, :)




                                                                   SKŁADNIKI:
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 200g masła
  • 50 ml zimnej wody
  • 100g twarożku
  • 1 cytryna
  • 1/2 szklanka mrożonych jagód
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajo

                                                        SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mąkę, 1 łyżkę cukru, masło zagniatamy razem, stopniowo dodajemy wodę i dalej zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli ciasto zacznie robić się zbyt wilgotne, nie dodajemy więcej wody. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez mniej więcej 30 minut.
W międzyczasie z cytryny ścieramy skórkę, mieszamy ją z jagodami, 1 łyżką cukru, mąką ziemniaczaną oraz sokiem wyciśniętym  z połowy cytryny.
Sok z drugiej połowy cytryny mieszamy z twarożkiem i pozostałym cukrem.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy, za pomocą szklanki lub kubka wycinamy parzystą liczbę kółek, na połowę nakładamy łyżeczką twarożek i jagody, na drugiej połowie kółek robimy nacięcie w kształcie krzyżyka i przykrywamy nimi farsz, brzegi ciastek zaciskamy widelcem.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, blachę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy 20-25 minut, aż się zarumienią.



                           

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz