Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

czwartek, 13 sierpnia 2015

CIASTO JOGURTOWE Z BORÓWKAMI

Sezon na borówki trwa, więc na szybkiego polecam ciasto jogurtowe właśnie z borówkami, szybkie w przygotowaniu, wyrośnięte i lekko wilgotne, pycha, przepis na małą tortownicę 20cm, ja robię zawsze podwójnie :)



                                                                   SKŁADNIKI:


  • 2  i 1/3 szkl. mąki 
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3 jaja
  • 150g jogurtu typu greckiego
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150-200g borówek
                                                            PRZYGOTOWANIE:

Jajka zmiksować z cukrami na jasną, puszystą masę, dodać jogurt, lekko wymieszać mikserem, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem, dokładnie wymieszać. Borówki lekko oprószyć mąką.
Dno formy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać połowę ciasta i ułożyć połowę borówek, następnie wykładamy resztę ciasta i układamy pozostałe borówki, formę wkładamy do rozgrzanego piekarnika, do 180 stopni, piec ok. 50 minut (do suchego patyczka). Ja mam dwie takie formy, więc zawsze robię podwójnie, drugie można zrobić z innymi owocami, można użyć też małej keksówki :)


4 komentarze: