Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

wtorek, 21 kwietnia 2015

JABŁECZNIK

Uwielbiam jabłeczniki..., zapach jabłek z cynamonem....mniam, taki z kratką lubię najbardziej, jabłka mogą trochę odparować i nie trzeba dodawać mąki czy galaretki żeby je zagęścić, ciasto proste w przygotowaniu, polecam :)



                                                               PRZYGOTOWANIE:

CIASTO:

  • 200g margaryny
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400g mąki
Margarynę zmiksować z cukrami i jajkiem na jednolitą, puszystą masę, dodać resztę składników i zagnieść ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką), ciasto podzielić na dwie części : 1/4 i 3/4.

JABŁKA:
  • 10szt. jabłek
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżka cynamonu
  • gdyby jabłka były kwaśne można dosłodzić wg. uznania
Jabłka obrać, pokroić w plastry, przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny i 3-4 łyżki cukru, podgrzewać aż jabłka trochę zmiękną, dodać cynamon i dokładnie wymieszać, odstawić do ostygnięcia.

Formę 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno wylepić większą częścią ciasta, na ciasto wykładamy przestudzone jabłka, pozostałe ciasto podsypać mąką, rozwałkować i wycinać podłużne pasy, czynność powtarzamy, aż do wykończenia ciasta, pasy ułożyć na jabłkach tworząc kratkę.
Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 50 minut, aż wierzch się zarumieni, gotowe posypać cukrem pudrem.




4 komentarze: