Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

wtorek, 31 marca 2015

MAKOWIEC DROŻDŻOWY

Tradycyjny makowiec zawijany, mięciutki i wilgotny, bardzo taki lubię, chociaż piekę tylko na święta, z podanego przepisu wychodzą dwa makowce, jeden można zamrozić, to idealny sposób na przechowywanie, u mnie jednak szybko znikną oba :)



                                                                 SKŁADNIKI:

CIASTO:
  • 3 szkl. mąki tortowej
  • 25g drożdży
  • 1/2 szkl. cukru
  • ok. 1 szkl. ciepłego mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1/4 szkl. wody do rozrobienia drożdży
Drożdże rozrobić w wodzie, pozostałe składniki przekładamy do miski, wlewamy drożdże i wyrabiamy pulchne, elastyczne ciasto, gdyby było zbyt twarde dolać trochę mleka, miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut.

MAK:
  • 300g maku (ja mielę sama, można kupić gotowy mielony)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. wody
  • olejek migdałowy lub rumowy
  • rodzynki, orzechy

                                                          PRZYGOTOWANIE:

Do garnka wsypujemy mak, dodajemy mleko i wodę, zagotowujemy, odstawiamy na ok. 20-30 minut, żeby mak się zaparzył.
Podgrzewamy mak ciągle mieszając (żeby nadmiar wody odparował), do gęstego maku dodajemy jajko, cukier, kaszę mannę, masło, rodzynki, orzechy i olejek, dokładnie mieszamy.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na podłużny prostokąt o grubości 0,5 cm, następnie na każdy rozsmarowujemy przestudzoną masę makową (zostawiając wolne brzegi) i zwijamy w roladę. Każdy makowiec przekładamy na płat papieru do pieczenia posmarowanego oliwą, lekko zwinąć, a końce schować pod makowiec, tak przygotowane makowce ułożyć na blaszce, odstawić na 15-20 minut, aż ciasto lekko podrośnie, piec w temp. ok. 170-180 stopni przez 45 minut, makowiec może z wierzchu nam pęknąć, ale tym się nie przejmujemy.
Gotowe makowce dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem, można posypać płatkami migdałów :) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz