Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

poniedziałek, 16 lutego 2015

TORCIK

Z okazji urodzin zamówiliśmy synkowi sesję zdjęciową, do zdjęć upiekłam mały, śliczny torcik, niestety nie mam zdjęć w przekroju, bo trochę uległ zniszczeniu, ale resztę i tak zjedliśmy :)



                                          SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 1/3 szkl cukru
  • 120g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając połowę cukru, w drugiej misce ubić mikserem żółtka z pozostałą ilością cukru na gładką masę, dodać pianę do żółtek i wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem, dokładnie ale delikatnie wymieszać, przygotowaną masę wlać do tortownicy 18cm, dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć do rozgrzanego piekarnika do 160-170 stopni na ok.25-30 minut (do suchego patyczka), ja upieczony biszkopt zostawiam do ostygnięcia w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, ostygnięty biszkopt przekroić dużym nożem dwa razy, czyli mamy trzy płaty.

BITA ŚMIETANA:

  • 400-500ml śmietanki 30%
  • 1 cukier waniliowy
  • 1-2 łyżki cukru
  • 2 szt. śmietan fix (lub żelatyna)
Mocno schłodzoną śmietankę ubić z cukrami na sztywno, na koniec dodać śmietan fix lub łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w 20ml wrzątku (do śmietany dodajemy chłodną), wymieszać mikserem.

DODATKOWO:

  • mały słoiczek dżemu porzeczkowego (dałam taki, żeby był ładny kontrast)
  • kolorowa posypka

                                                PRZYGOTOWANIE:

Pierwszą część biszkoptu smarujemy cienko dżemem porzeczkowym, można użyć innego, ale porzeczkowy jest lekko kwaskowy i pasuje do słodkiej śmietanki, stanowi też ładny kontrast, na dżem rozsmarowujemy część bitej śmietany, przykrywamy biszkoptem i znów smarujemy dżemem i śmietanką, przykrywamy ostatnim blatem i cały torcik wygładzamy pozostałą śmietanką (ja używam dużego noża), wierzch posypać kolorową posypką, tak przygotowany torcik schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc, smacznego :)




5 komentarzy: