Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

czwartek, 29 stycznia 2015

CIASTO DROŻDŻOWO - PORZECZKOWE

Uwielbiam ciasta drożdżowe i te z kruszonką  i te z owocami, a takie z powidłami porzeczkowymi są rewelacyjne, wyrośnięte, pulchne i aromatyczne, zachęcam do wypróbowania :)



                                                                    SKŁADNIKI:
  • 500g mąki pszennej
  • 50g drożdży
  • 1szkl. mleka
  • 1/4szkl. cukru
  • 3 żółtka, białko
  • 50g masła lub margaryny
  • 1/2 słoika powideł porzeczkowych lub innych

                                                PRZYGOTOWANIE:

Z drożdży, dwóch łyżek cukru, dwóch łyżek mąki i kilku łyżek ciepłego mleka robimy rozczyn, zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy żółtka, ciepłe mleko, rozpuszczone masło i rozczyn, wyrabiamy jednolite ciasto, następnie zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy na wydłużony prostokąt, rozsmarować na nim powidła i zrolować wzdłuż dłuższego boku, powstałą roladę ułożyć w formie wsmarowanej tłuszczem łączeniem do spodu, końce rolady mają na siebie nachodzić. Wierzch smarujemy rozmąconym białkiem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, piec ok. 30 minut w zależności od piekarnika, ciasto powinno być wyrośnięte i mieć piękny złoty kolor, smacznego :)






1 komentarz: