SKŁADNIKI :
- kostka margaryny
- 2,5 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl. cukru pudru
- 100 ml oleju (2/5 szklanki)
- 5 jajek
- 2 budynie śmietankowe
- 400g malin
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Żółtka oddzielić od białek, do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, 1/2 szkl. cukru pudru, żółtka i szczyptę soli, dodać margarynę, wszystko razem posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto, podzielić na dwie części 1/3 i 2/3, zawinąć w folię i schować do zamrażarki na 30 minut.
Wyciągnąć z zamrażarki większą część ciasta, rozwałkować i wyłożyć formę 24x24cm, wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 minut, odstawić do ostygnięcia.
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo resztę cukru pudru i dalej miksować, dodać budyń, a na koniec wlać olej, wymieszać mikserem.
Pianę wykładamy na podpieczony spód, wysypujemy maliny, na wierzch ścieramy pozostałe, zmrożone ciasto, pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut, aż się zarumieni, smacznego :)
Ochh jaka pychotka!!! Waniliowa kuchnio, chyba będziesz inspiracją dla mnie w deserach !! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa, a ciasto z malinami gorąco polecam, pycha :)
Usuń