Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

niedziela, 24 sierpnia 2014

KRUCHE CIASTO Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ I MALINAMI

Przepis znalazłam na stronie ,Kasia moje ciasto, i od razu wiedziałam, że je zrobię, wygląda bardzo apetycznie, a malin na ogródku pod dostatkiem, ciacho wyszło pyszne, delikatna budyniowa pianka i słodkie malinki, pyszne połączenie, polecam :)



                                                                       SKŁADNIKI :

  • kostka margaryny
  • 2,5 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 100 ml oleju (2/5 szklanki)
  • 5 jajek
  • 2 budynie śmietankowe
  • 400g malin
  • szczypta soli
                          
                                                                 PRZYGOTOWANIE:

Żółtka oddzielić od białek, do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, 1/2 szkl. cukru pudru, żółtka i szczyptę soli, dodać margarynę, wszystko razem posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto, podzielić na dwie części 1/3 i 2/3, zawinąć w folię i schować do zamrażarki na 30 minut.
Wyciągnąć z zamrażarki większą część ciasta, rozwałkować i wyłożyć formę 24x24cm, wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 minut, odstawić do ostygnięcia.
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo resztę cukru pudru i dalej miksować, dodać budyń, a na koniec wlać olej, wymieszać mikserem.
Pianę wykładamy na podpieczony spód, wysypujemy maliny, na wierzch ścieramy pozostałe, zmrożone ciasto, pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut, aż się zarumieni, smacznego :) 





2 komentarze:

  1. Ochh jaka pychotka!!! Waniliowa kuchnio, chyba będziesz inspiracją dla mnie w deserach !! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa, a ciasto z malinami gorąco polecam, pycha :)

      Usuń