Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

czwartek, 8 maja 2014

CIASTO KRUCHE Z RABARBAREM

Ostatnio było drożdżowe z rabarbarem, tym razem zrobiłam kruche, przepis znalazłam na blogu ,przepisy kulinarne, ciasto wyglądało na pyszne i takie jest, piana z białek z dodatkiem kisielu i kruszonka idealnie uzupełnia smak rabarbaru, gorąco polecam :)



                                                                      SKŁADNIKI:
CIASTO:

  • 150g mąki pszennej
  • 75g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 200g masła
  • 3 żółtka
BEZA:
  • 3 białka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 kisiel malinowy
NADZIENIE:
  • 1kg rabarbaru
  • 5 łyżek cukru
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
                                                               PRZYGOTOWANIE:

Rozcieramy pokrojone masło w mące i cukrze, gdy utworzy się kruszonka 1/3 mieszanki odkładamy na bok, a do reszty dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto, na formę 20x20cm wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto, wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Rabarbar pokrojony w kostkę wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy na małym palniku, aż puści sok, ok.15 minut, dodajmy mąkę ziemniaczaną i odstawiamy aby lekko przestygł.
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy, aż masa będzie lśniąca, dodać kisiel i dokładnie wymieszać.
Spód ciasta podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut, następnie nakładamy rabarbar (ciepły, ale nie gorący), na to pianę i posypujemy kruszonką, ciasto pieczemy jeszcze 40 minut w 180 stopniach, studzimy poza piekarnikiem, smacznego :)









3 komentarze:

  1. ooo świetnie wygląda, a ja jeszcze nie rozpoczęłam sezonu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam, wyjątkowo smakowicie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda,właśnie kupiłam w Lidlu rabarbar więc może się skuszę na taki wypiek.

    OdpowiedzUsuń