SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 150g mąki pszennej
- 75g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 200g masła
- 3 żółtka
BEZA:
- 3 białka
- 5 łyżek cukru
- 1 kisiel malinowy
NADZIENIE:
- 1kg rabarbaru
- 5 łyżek cukru
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
Rozcieramy pokrojone masło w mące i cukrze, gdy utworzy się kruszonka 1/3 mieszanki odkładamy na bok, a do reszty dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto, na formę 20x20cm wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto, wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Rabarbar pokrojony w kostkę wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy na małym palniku, aż puści sok, ok.15 minut, dodajmy mąkę ziemniaczaną i odstawiamy aby lekko przestygł.
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy, aż masa będzie lśniąca, dodać kisiel i dokładnie wymieszać.
Spód ciasta podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut, następnie nakładamy rabarbar (ciepły, ale nie gorący), na to pianę i posypujemy kruszonką, ciasto pieczemy jeszcze 40 minut w 180 stopniach, studzimy poza piekarnikiem, smacznego :)
ooo świetnie wygląda, a ja jeszcze nie rozpoczęłam sezonu :)
OdpowiedzUsuńO mniam, wyjątkowo smakowicie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda,właśnie kupiłam w Lidlu rabarbar więc może się skuszę na taki wypiek.
OdpowiedzUsuń