Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

środa, 30 kwietnia 2014

SERNIK Z PIANKĄ

Pyszny serniczek, a z dodatkiem piany z białek jest bardziej puszysty i delikatny, jestem fanką wiórek kokosowych, więc dodałam je do piany, oczywiście można je pominąć :)



                                                                      SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 1 jajko
  • 100g cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
MASA SEROWA:
  • 1 kg sera w wiaderku
  • 1 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 i 1/2 op. budyniu śmietankowego
  • 2 jajka 
  • 3 zółtka
  • 1/2 l mleka
PIANA:
  • 3 białka
  • 1/3 szkl. cukru
  • kilka łyżek wiórek kokosowych
                                                              PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę (ma być dość luźna), włożyć na 15 minut do lodówki, następnie wyłożyć do posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą formy, piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut, aż się zarumieni.
MASA: 
Olej rozetrzeć z cukrem, dodać ser, jajka, żółtka, cukier waniliowy i budyń rozrobiony w zimnym mleku, wszystko dokładnie wymieszać, wyłożyć na przygotowany i ostudzony spód, włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180-200 stopni i piec przez 40 minut.
Ubić białka na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać, dodać wiórki i wymieszać, wyłożyć pianę na sernik i piec jeszcze przez 20 minut.

1 komentarz:

  1. Sernik ten wygląda bardzo pysznie, porywam kawałek. Uwielbiam tę piankę.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń