SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
TUTAJ
BITA ŚMIETANA:
- 400ml śmietanki 30% (ja kupuję w Lidlu w kubeczkach po 200ml)
- 2 cukry waniliowe
- 3 łyżki cukru
- śmietan fix
- 3/4 puszki wiśni w frużelinie ok.300g
- 1/3 słoika dżemu wiśniowego
- czekolada do dekoracji
- herbata lub rozrobiony sok z cytryny do nasączenia biszkoptu
PRZYGOTOWANIE:
Śmietankę wkładamy na 30 minut do zamrażalnika, schłodzoną ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, na koniec dodajemy śmietan fix i dokładnie mieszamy.
Gotowy ostudzony biszkopt przekrawamy dwa razy i otrzymujemy trzy krążki, każdy krążek delikatnie skropić po wierzchu mocną herbatą lub sokiem z cytryny rozrobionym w wodzie.
Na pierwszy krążek biszkoptu nakładamy wiśnie, a na to bitą śmietanę, przykrywamy drugim krążkiem, nakładamy dżem i śmietanę, przykrywamy trzecim krążkiem i nakładamy śmietanę, dekorujemy wg uznania, czekoladą, wiśniami lub innymi owocami, gotowy torcik wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Ja lubię najbardziej na drugi dzień, biszkopt jest wtedy idealnie nasączony :)
Wygląda pysznie, i ta frużelina, mniam.
OdpowiedzUsuńJak już znalazłam ją w sklepie to kupiłam po 3 sztuki w 4 smakach. :)
Będę musiała wykorzystać do Twojego torciku.
Piękny ten torcik,śmietanka Pilos ładnie się ubiłam ja również jej używam do ciast.
OdpowiedzUsuń