SKŁADNIKI:
- 2szkl mąki
- 200g kremowego twarogu (ja kupuję naturalny serek homogenizowany Pilos z Lidla)
- 200g masła
- 2 jabłka
- 4 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę, masło, serek i cukier puder zagniatamy na jednolite ciasto, ma ładnie odchodzić od rąk, wstawiamy do lodówki na ok.40 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na ok.3-4mm, szklanką lub kubkiem wycinamy kółka, na połowę każdego z nich nakładamy cienki plaster jabłka, składamy na pół, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy 15-20 minut, aż się całe zarumienią, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Z podanej ilości ciasta wyszło mi półtora blachy.
Moja mam takie robiła, pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńŚliczne i z pewnością pyszne,serek z Lidla jest rewelacyjny do wypieków,też go kupuję :)
OdpowiedzUsuńŚliczne i apetyczne. W sezonie letnim kiedy ciepło bardzo często je robię. raz ma krucho raz na drożdżowo. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTeż takie pieczemy, wnusia skleja;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe smakołyki! :)
OdpowiedzUsuńNa drożdżach czy proszku
OdpowiedzUsuńWitaj, brakuje informacji czy ma być proszek do pieczenia czy suche drożdże. Chcę je zrobić i teraz stoję przed dylematem :-)
OdpowiedzUsuńAni drożdży, ani proszku :)
OdpowiedzUsuńdfghdfhfdf
OdpowiedzUsuńbez jajek?
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasteczka. Takie na dwa kęsy :)
OdpowiedzUsuńdla mnie za tłuste
OdpowiedzUsuńMi to smakuje
OdpowiedzUsuń